Коронавирус, Ликуид Гард

Министър Николова похвали летище Варна за мерките срещу коронавируса

Министърът на туризма Марияна Николова даде като добър пример летище Варна за мерките в борбата с коронавируса, предаде репортер на Varna24.bg.

“Летището във Варна е пример с прилагането на нанотехнологията. При този метод, независимо колко кратно се почиства повърхността на ден, превенцията остава, така че няма никакъв риск за пътниците при досега с каквато и да било повърхност. Искам да приветствам летище Варна за усилията, които положи да осигури това спокойствие на туристите и да обезпечи сигурността на пътниците. Това е технология, която се прилага постепенно на всички летища, тя дава сигурност и безопасност на 100% за пътниците”, коментира министър Николова.

“Направихме много на летище Варна по линия на безопасността относно коронавируса. Цялата площ на летището е третирана с нано технология. Можем да кажем, че това е най-модерният дезинфектант. Обработили сме всички специфични над 1000 повърхности на летището, където вече има защита на молекулярно ниво, така, че ако има паднал вирус, той да бъде унищожен заради специфичната структура на тази нано защита. Това направихме с гранична полиция, с пожарната, с колегите от полицията. Кандидатствахме за международен сертификат, който да удостоверява, че всички най-модерни мерки за безопасност на летищата да приложени при нас във Варна”, обясни директора на аеропорта Димитър Костадинов.

Той коментира, че летище Варна има капаците от 20 000 пътника за денонощие, като може да приеме между 150 и 170 полета в зависимост от това каква е големината на въздухоплавателните средства. Новите мерки за дистанциране и изискванията за минимум 3 кв.м. на пътник обаче намаляват капацитета. Стана ясно още, че смените на работещите на аеропорта са направени така, че между тях да няма засичане. Служителите на летището следят и за дистанцията между пътниците.

По време на визитата на министър Николова беше представена и новата ковид зона, обособена на летището. Там може спокойно да бъде изолиран и тестван пътник, при който бъдат открити симптоми на коронавирус.

На аеропорта са разпространени брошури с мерките против коварния вирус, които са преведени на десет езика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *